Producto añadido a la cesta
Execució Penal Generalitat de Catalunya
Matricúlate
image single oposiciones

Execució Penal Generalitat de Catalunya

Matricúlate
J BannDesk DiaLibro

Prepara’t amb nosaltres

T’oferim diferents sistemes de preparació, tu tries el que millor s’adapti a tu! Informa’t sobre les nostres metodologies:

Classes per videoconferència i Curs Online

Veure convocatories:

>> Psicolegs Execució Penal

>> Treball Social Execució Penal 

Funcions

Les funcions que corresponen a les persones funcionàries del cos de titulació superior de la Generalitat de Catalunya, psicologia, són les que corresponen a l’estudi, la proposta, el control, l’execució i la inspecció de les tasques tècniques derivades de llur titulació acadèmica. Més concretament i pel que fa als llocs de treball de tècnic/a superior psicòleg/òloga de l’àmbit funcional d’execució penal objecte d’aquesta convocatòria, els corresponen les següents funcions:

a) Realitzar la diagnosi psicològica de les persones implicades en processos penals sobre les quals l’autoritat judicial o el Ministeri fiscal hagi sol•licitat una intervenció o hagi imposat una mesura o condemna ja sigui en medi comunitari o en centres d’internament.

b) Elaborar, executar i avaluar l’impacte de programes d’intervenció terapèutica i tractament psicològic de les persones esmentades.

c) Donar atenció personalitzada i integral de les persones esmentades i també a les víctimes.

d) Elaborar els informes propis de la seva disciplina a demanda de l’autoritat judicial, del ministeri fiscal o del Departament competent en matèria d’execució penal en relació amb les persones implicades en el procés penal.

¡Plazas agotadas!

¿Quieres que nuestros asesores se pongan en contacto contigo?

arrow
recursosonlineicon

Online

Online

Temari comú Cossos Especials

calendar

Elige las fechas según tus necesidades

6 meses
clock

24/7

A tu ritmo, cuando tú quieras

euro
614,00
Matricúlate
arrow
videoconferencia

Clases por videoconferencia

Clases por videoconferencia

  • Sin matrículas ni permanencia
  • Paga mes a mes

Temari comú Cossos Especials

calendar

Inicio: 14 de junio de 2024

clock

V de 16:00 a 21:00

euro
194,00/mes
Matricúlate
arrow

Programa

RESOLUCIÓ JUS/3221/2022,, de 20 d’octubre, per la qual s’aproven els temaris de les proves selectives per proveir places de l’àmbit funcional d’execució penal de personal funcionari d’administració general i especial de la Generaltiat de Catalunya.

TEMARI ESPECÍFIC EXECUCIÓ PENAL, PSICOLOGIA

  1. El dret penal: concepte. El Codi penal vigent: principis i estructura. El delicte: concepte, classes i elements. Les persones criminalment responsables dels delictes. Les causes eximents de la responsabilitat penal. Les circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal.
  2. La pena: concepte i classes. La mesura de seguretat: concepte i classes. Principis de legalitat i tipicitat penals. Els òrgans jurisdiccionals penals.
  3. Marc legal estatal en matèria penitenciària: la Llei orgànica general penitenciària (LOGP), el Reglament penitenciari (RP).
  4. Les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria penitenciària en l’Estatut d’autonomia. El sistema penitenciari català: organització i estructura. El Reglament d’organització i funcionament dels serveis d’execució penal a Catalunya (ROFSEPC).
  5. Delinqüència: conceptes bàsics, principals models explicatius. El model risc- necessitat-responsivitat d’Andrews i Bonta. Models d’intervenció en la rehabilitació de delinqüents: principals models, característiques dels programes efectius.
  6. Característiques principals de la població encarcerada. Elements comuns quant a problemàtiques (salut mental, addiccions, dones, joves i origen).
  7. Drets i deures dels interns. Voluntarietat en el tractament i l’entrevista motivacional.
  8. L’avaluació i la gestió del risc de les conductes problema (reincidència delictiva i altres). RisCanvi i projectes associats a la gestió del risc.
  9. La intervenció al sistema penitenciaris: el Programa individual de tractament (PIT), el Sistema d’Avaluació i Motivació (SAM), el Programa de participació i convivència i els programes de treball en medi obert.
  10. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 1: els programes de rehabilitació fonamentats en les necessitats dels individus (programes socioeducatius i psicoeducatius).
  11. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 2. Atenció especialitzada: violència, addicions, violència autodirigida (autolesions i suïcidis).
  12. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 3: àmbit de formació de persones adultes; àmbit del context jurídic, social i cultural; àmbit del desenvolupament personal i la salut.
  13. La classificació en graus de tractament: variables implicades.
  14. Les sortides programades i els permisos: criteris i procediment.
  15. El règim obert: objectius, concepte i finalitat. Modalitats. Classes d’establiments i criteris de destinació. Les unitats dependents: concepte i característiques diferencials. Les sortides de cap de setmana. La llibertat condicional: modalitats, procediment de proposta, elevació i seguiment.
  16. Els serveis socials d’execució penal: estructura. Especificitat de la intervenció i objectius. El diagnòstic social en l’àmbit dels serveis socials d’execució penal. Indicadors socials d’avaluació
  17. La Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors, i normativa reglamentària de desenvolupament. Les competències de la Generalitat en matèria de justícia juvenil i la participació dels altres organismes públics i privats. La Llei de justícia juvenil: objecte i estructura. El procés penal davant la jurisdicció de menors: estructura de les diferents fases del procediment.
  18. Les funcions de l’equip tècnic en la jurisdicció de menors. Composició i organització dels equips tècnics a Catalunya. L’assessorament tècnic en les diferents fases del procediment judicial: finalitat, destinataris, objectius, metodologia. L’informe d’assessorament tècnic.
  19. La mediació en la jurisdicció de menors: requisits, objectius, fases del procés de mediació i reparació. Models de mediació. La víctima i l’infractor. El rol del mediador. La mediació com a pràctica de la justícia restaurativa.
  20. El catàleg de mesures de la Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors. Les regles generals de l’execució de les mesures. La competència judicial en l’execució de les mesures. La competència de les comunitats autònomes en l’execució de les mesures. Els principis inspiradors de l’execució de les mesures. El SAVRY com a instrument de valoració del risc.
  21. L’execució de les mesures no privatives de llibertat. El procediment per iniciar l’execució de les mesures. L’elaboració del programa individualitzat d’execució de cada mesura. Els tipus d’informes a elaborar i la seva periodicitat.
  22. La composició, l’organització i les funcions dels equips de medi obert de justícia juvenil a Catalunya. Les funcions del tècnic de medi obert. Els recursos comunitaris per a l’execució de les mesures.
  23. La finalitat dels centres educatius de justícia juvenil i els principis inspiradors de la seva activitat. Els drets i les obligacions dels menors internats.
  24. La normativa de funcionament dels centres educatius de justícia juvenil. El règim de sortides, permisos i comunicacions dels menors internats. La informació al menor i als seus representants legals. Les prestacions dels centres.
  25. L’actuació educativa institucional dels centres educatius. El projecte educatiu del centre educatiu. El projecte educatiu individualitzat del menor. Els programes generals i d’actuació especialitzada. La tutoria. El sistema motivacional dels centres. Els seus protocols d’actuació.
  26. L’organització i l’encàrrec dels centres de justícia juvenil a Catalunya. Les funcions dels òrgans unipersonals i dels òrgans col·legiats dels centres. Les funcions dels professionals dels centres.
  27. Mesures penals alternatives: referències al Codi penal i normativa reglamentària. Els treballs en benefici de la comunitat, els programes formatius, les mesures de seguretat: Definició i característiques, marc legal, llocs on s’executen i metodologia de la intervenció.
  28. La Llei de l’Estatut de la víctima del delicte. Les oficines d’atenció a la víctima del delicte: principis i programes d’intervenció.
  29. Programa de justícia restaurativa. Principis i programes d’intervenció.
  30. Programa d’assessorament tècnic penal. Principis d’intervenció i programes d’intervenció: Assessorament tècnic oficiat d’encausats, assessorament tècnic oficiat de formes substitutives de les penes privatives de llibertat, assessorament tècnic oficiat de víctimes i/o testimonis, suport a l’exploració judicial. Credibilitat del relat del testimoni. Competències professionals d’assessorament tècnic penal.

TEMARI ESPECÍFIC EXECUCIÓ PENAL, TREBALL SOCIAL

  1. El dret penal: concepte. El Codi penal vigent: principis i estructura. El delicte: concepte, classes i elements. Les persones criminalment responsables dels delictes. Les causes eximents de la responsabilitat penal. Les circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal.
  2. La pena: concepte i classes. La mesura de seguretat: concepte i classes. Principis de legalitat i tipicitat penals. Els òrgans jurisdiccionals penals.
  3. Marc legal en matèria penitenciaria: La Llei orgànica general penitenciària (LOGP), el Reglament penitenciari (RP) i el Reglament d’organització i funcionament dels serveis d’execució penal a Catalunya (ROFSEPC).
  4. Delinqüència: conceptes bàsics, principals models explicatius. El model risc- necessitat-responsivitat d’Andrews i Bonta. Característiques principals de la població encarcerada. Drets i deures dels interns. El treball amb les famílies.
  5. L’avaluació i la gestió del risc de les conductes problema (reincidència delictiva i altres). RisCanvi i projectes associats a la gestió del risc.
  6. La classificació en graus de tractament: variables implicades.
  7. . Les sortides programades, permisos i sortides en article 117: criteris i procediments.
  8. La intervenció al sistema penitenciari: El Programa individual de tractament (PIT), el Sistema d’Avaluació i Motivació (SAM), els programes de treball en medi obert. La llibertat condicional: modalitats, procediment de proposta, elevació i seguiment.
  9. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 1: els programes de rehabilitació fonamentats en les necessitats dels individus (programes socioeducatius i psicoeducatius).
  10. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 2: atenció especialitzada, , àmbit del desenvolupament personal i la salut.
  11. Els serveis socials d’execució penal: estructura. Especificitat de la intervenció i objectius. El diagnòstic social en l’àmbit dels serveis socials d’execució penal. Indicadors socials d’avaluació.
  12. El marc legal de la justícia juvenil: La Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors i normativa reglamentària de desenvolupament. Les competències de la Generalitat en matèria de justícia juvenil i la participació dels altres organismes públics i privats. La Llei de justícia juvenil: objecte i estructura. El procés penal davant la jurisdicció de menors: estructura de les diferents fases del procediment.
  13. Les funcions de l’equip tècnic en la jurisdicció de menors, composició i organització. L’assessorament tècnic en les diferents fases del procediment judicial. Els programes d’assessorament tècnic: finalitat, destinataris, objectius, metodologia, l’informe.v
  14. La justícia restaurativa en la jurisdicció de menors. El programa de mediació: requisits, objectius, fases del procés de mediació i reparació. La víctima i l’infractor. El rol del mediador. Altres solucions extrajudicials. El Programa d’atenció a la víctima de menors infractors.
  15. El catàleg de mesures de la Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors. Les regles generals de l’execució de les mesures. La competència judicial en l’execució de les mesures. La competència de les comunitats autònomes en l’execució de les mesures. Els principis inspiradors de l’execució de les mesures. El SAVRY com a instrument de valoració del risc.
  16. L’execució de les mesures no privatives de llibertat. L’elaboració del programa individualitzat d’execució de cada mesura. Les funcions del tècnic de medi obert. Els recursos comunitaris per a l’execució de les mesures.
  17. La finalitat dels centres educatius de justícia juvenil i els principis inspiradors de la seva activitat. L’organització i l’encàrrec dels centres de justícia juvenil a Catalunya. Les funcions dels òrgans unipersonals i dels òrgans col·legiats dels centres. Les funcions dels professionals dels centres. La normativa de funcionament dels centres educatius de justícia juvenil.
  18. L’actuació educativa institucional dels centres educatius. El projecte educatiu del centre educatiu. El projecte educatiu individualitzat del menor. Els programes generals i d’actuació especialitzada. La tutoria. El sistema motivacional dels centres. Els seus protocols d’actuació.
  19. Mesures penals alternatives: referències al Codi penal i normativa reglamentària. Objectius i principis bàsics d’actuació. Funcions dels tècnics de mesures d’execució penal a la comunitat: control de l’execució, suport socioeducatiu, compliment d’obligacions i/o tractaments i participació comunitària. Els treballs en benefici de la comunitat, els programes formatius i les mesures de seguretat: definició i característiques, marc legal, llocs on s’executen i metodologia d’intervenció.
  20. La Llei de l’Estatut de la víctima del delicte. Les oficines d’atenció a la víctima del delicte: principis i programes d’intervenció.
  21. Programa d’assessorament tècnic penal. Principis i programes d’intervenció.

TEMARI ESPECÍFIC EXECUCIÓ PENAL PER A LA TITULACIÓ DE DRET (JURISTES)

Dret processal i penal

  1. Fases del procés penal. Iniciació: la denúncia, la querella i altres formes d’incoació del judici penal. La instrucció. L’anomenada fase intermèdia del procés penal. El judici oral.
  2. Les mesures cautelars i la sentència en el procés penal: mesures restrictives de la llibertat, llibertat provisional i procediment d’habeas corpus.
  3. La sentència. Estructura i contingut. La cosa jutjada penal i els seus límits. Els recursos en el procés penal. El recurs d’empara. Execució de la sentència: jutjats i tribunals sentenciadors, jutjats de vigilància penitenciària i Administració penitenciària
  4. La pena: concepte, classes i finalitats. Les penes privatives de drets. Les penes privatives de llibertat: la pena de presó permanent revisable; la pena de presó; la responsabilitat personal subsidiària per impagament de multes. La pena de multa. Les penes accessòries. La responsabilitat civil derivada dels delictes. Les conseqüències accessòries.
  5. Les regles generals per a l’aplicació de les penes. Les regles especials per a l’aplicació de les penes.
  6. Les mesures de seguretat: concepte i característiques. Classes de mesures: privatives i no privatives de llibertat. L’aplicació de les mesures privatives de llibertat. L’aplicació de les mesures no privatives de llibertat. Concurrència de penes i mesures de seguretat. Modificació de les mesures de seguretat imposades. Trencament de les mesures imposades.
  7. Les formes substitutives de l’execució de les penes privatives de llibertat. La llibertat condicional. Extinció de la responsabilitat criminal: especial referència a l’indult. La prescripció del delicte, de les penes i de les mesures de seguretat. Cancel·lació dels antecedents delictius.
  8. Drets i llibertats dels estrangers: especial referència a l’àmbit penitenciari. El règim dels ciutadans de la Unió Europea. La permanència en territori nacional: l’estada i la residència. La detenció, l’internament i altres mesures cautelars. L’expulsió administrativa i judicial: supòsits, tipus, procediment i efectes. El trasllat de persones condemnades. Asil i refugi. L’extradició. L’ordre europea de detenció i lliurament.

    Dret penitenciari

  9. La normativa penitenciària internacional, estatal i autonòmica aplicable a Catalunya.
  10. Ingressos, conduccions i trasllats. Llibertat i excarceració. Llibertat dels detinguts i presos. Llibertat dels penats.
  11. El règim disciplinari: fonament, àmbit d’aplicació i principis de la potestat disciplinària. Classificació de les faltes i determinació de les sancions. Procediment sancionador. Execució i compliment de sancions. Prescripció i cancel·lació. Caducitat.
  12. El règim dels establiments penitenciaris. Classificació dels diferents tipus d’establiment i les seves característiques. El règim ordinari. El règim tancat: criteris d’aplicació i característiques. El règim obert. El règim de preventius.
  13. El tractament penitenciari: concepte, finalitat i principis. Objectius i elements de tractament. Tractament en règim de comunitat terapèutica. El programa individualitzat de tractament. La classificació de penats. Els permisos de sortida.
  14. Formes especials d’execució de les penes. Unitats dependents. Establiments o departaments mixtos. Departament per a joves. Unitats de mares. Unitats extrapenitenciàries. Unitats psiquiàtriques penitenciàries: organització, característiques i intervenció penitenciària.
  15. El control de l’activitat penitenciària. Òrgans judicials competents. Els recursos contra les seves resolucions. Peticions, queixes i recursos dels interns.
  16. L’organització dels centres penitenciaris a Catalunya: estructura. Òrgans unipersonals. Òrgans col·legiats.

    Justícia juvenil, atenció a les víctimes i mediació penal

  17. La normativa de justícia juvenil aplicable a Catalunya: internacional, estatal i autonòmica. Les mesures susceptibles de ser imposades d’acord amb la legislació reguladora de la responsabilitat penal dels menors: tipus de mesures. Les regles generals i especials d’aplicació i durada de les mesures. L’execució de les mesures d’acord amb la normativa legal i reglamentària reguladora de la responsabilitat penal dels menors: les regles comunes; les regles específiques per a l’execució de les mesures no privatives de llibertat i privatives de llibertat.
  18. Normativa de les mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Normativa de l’Estatut de la víctima del delicte. La mediació i reparació a la jurisdicció penal i el programa de justícia restaurativa a Catalunya.

TEMARI ESPECÍFIC EXECUCIÓ PENAL, EDUCACIÓ SOCIAL

  1. El dret penal: concepte. El Codi penal vigent: principis i estructura. El delicte: concepte, classes i elements. Les persones criminalment responsables dels delictes. Les causes eximents de la responsabilitat penal. Les circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal.
  2. La pena: concepte i classes. La mesura de seguretat: concepte i classes. Principis de legalitat i tipicitat penals. Els òrgans jurisdiccionals penals.
  3. Marc legal en matèria penitenciària: la Llei orgànica general penitenciària (LOGP), el Reglament penitenciari (RP) i el Reglament d’organització i funcionament dels serveis d’execució penal a Catalunya (ROFSEPC).
  4. Delinqüència: conceptes bàsics, principals models explicatius. El model risc-necessitat-responsivitat d’Andrews i Bonta. Característiques principals de la població encarcerada. Drets i deures dels interns.
  5. L’avaluació i la gestió del risc de les conductes problema (reincidència delictiva i altres). RisCanvi i projectes associats a la gestió del risc.
  6. La intervenció al sistema penitenciari: El Programa individual de tractament (PIT), el Sistema d’Avaluació i Motivació (SAM), el Programa de participació i convivència i els programes de treball en medi obert.
  7. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 1: els programes de rehabilitació fonamentats en les necessitats dels individus (programes socioeducatius i psicoeducatius).
  8. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 2. Atenció especialitzada: violència, addicions, violència autodirigida (autolesions i suïcidis).
  9. Els programes d’intervenció en els centres penitenciaris 3: àmbit del context jurídic, social i cultural; àmbit del desenvolupament personal i la salut.
  10. La classificació en graus de tractament: variables implicades. Les sortides programades i els permisos.
  11. L’educació social en el sistema penitenciari català: programa marc d’educació social.
  12. El marc legal de la justícia juvenil: La Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors i normativa reglamentària de desenvolupament. Les competències de la Generalitat en matèria de justícia juvenil i la participació dels altres organismes públics i privats. La Llei de justícia juvenil: objecte i estructura. El procés penal davant la jurisdicció de menors: estructura de les diferents fases del procediment.
  13. Les funcions de l’equip tècnic en la jurisdicció de menors, composició i organització. Els programes d’assessorament tècnic: finalitat, destinataris, objectius, metodologia, l’informe. El programa de mediació: requisits, objectius, fases del procés de mediació i reparació. El rol del mediador. Altres solucions extrajudicials. El Programa d’atenció a la víctima de menors infractors.
  14. El catàleg de mesures de la Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors. Les regles generals de l’execució de les mesures. La competència judicial en l’execució de les mesures. La competència de les comunitats autònomes en l’execució de les mesures. Els principis inspiradors de l’execució de les mesures. El SAVRY com a instrument de valoració del risc.
  15. L’execució de les mesures no privatives de llibertat. L’elaboració del programa individualitzat d’execució de cada mesura. Les funcions del tècnic de medi obert. Els recursos comunitaris per a l’execució de les mesures.
  16. La finalitat dels centres educatius de justícia juvenil i els principis inspiradors de la seva activitat. Els drets i les obligacions dels menors internats. L’organització i l’encàrrec dels centres de justícia juvenil a Catalunya. Les funcions dels òrgans unipersonals i dels òrgans col·legiats dels centres. Les funcions dels professionals dels centres.
  17. La normativa de funcionament dels centres educatius de justícia juvenil. El règim de sortides, permisos i comunicacions dels menors internats. El sistema de peticions, queixes i recursos. La informació al menor i als seus representants. Les prestacions dels centres.
  18. L’actuació educativa institucional dels centres educatius. El projecte educatiu del centre educatiu. El projecte educatiu individualitzat del menor. Els programes generals i d’actuació especialitzada. La tutoria. El sistema motivacional dels centres. Els seus protocols d’actuació.
  19. Mesures penals alternatives: referencies al Codi penal i normativa reglamentària. Objectius i principis bàsics d’actuació. Funcions dels tècnics de mesures d’execució penal a la comunitat: control de l’execució, suport socioeducatiu, compliment d’obligacions i/o tractaments i participació comunitària. Els treballs en benefici de la comunitat, els programes formatius i les mesures de seguretat: definició i característiques, marc legal, llocs on s’executen i metodologia d’intervenció.
  20. La Llei de l’Estatut de la víctima del delicte. Les oficines d’atenció a la víctima del delicte: principis i programes d’intervenció.
  21. Programa d’assessorament tècnic penal. Principis i programes d’intervenció.

Temari comú Cossos Especials

adams test

EXPRÉS 2.700 preguntas

1 mes
19,99 / mes
Pago único de 19.99
Comprar
adams test

EXPERTO 2.700 preguntas

6 meses
6,67 / mes
Pago único de 39.99
Comprar
adams test premium

PREMIUM 2.700 preguntas

12 meses
4,67 / mes
Pago único de 55.99
Comprar

Nuestros alumnos

Raquel Osuna

Administrativos de Estado
“Cuando decidí opositar siempre pensé en ADAMS por varias razones, entre ellas por recomendación de personas conocidas y por permanecer tantos años en el sector y me alegro mucho de la decisión que tomé. Empecé comprándome los libros y luego más tarde me apunté para preparar el examen de ofimática del cuerpo de Administrativo del Estado, y muy bien, tuve como profesor a Javier y salí muy contenta de sus clases.”
alumna
David Ruiz

Administrativos de la Comunidad de Madrid
"Teníamos simulacros continuamente. Había dos tipos, los que el profesor te ponía para practicar semanales, y los de examen puro y duro. Eso te permite estar preparado, conocer los tiempos, y cómo organizarte."
alumno
Paloma García

Tramitación Procesal
"He tenido siempre el apoyo del tutor, Alberto, mi tutor online, la verdad es que siempre estuvo ahí. Fue muy constante en los correos, en los mensajes, siempre animando y apoyando. Me acompañó sin agobiarme."
alumna
Saray Sáez

Administrativos de la Junta de Andalucía
"Para mí ha sido fundamental el apoyo de la Academia, ya que, cuando empecé en este mundo, no tenía ni idea de leyes, de los temarios, de lo intenso que hay que dedicar."
alumna
Esther Sánchez

Administrativos de Estado
“Os recomendaré a todas las personas que decidan emprender una empresa como la de estudiar una oposición.”
alumna
María Jesús Guende

Administrativos de Estado
“Tengo que reconocer que el camino no ha sido fácil y que no era la primera vez que me presentaba a un proceso selectivo pero al final he conseguido mi objetivo. ADAMS me ha ayudado a conseguirlo porque me ha proporcionado material actualizado y me ha ayudado a seguir una rutina de estudio. Muchas gracias por vuestra ayuda.”
alumna
Lucía Fernández

“Temarios bien organizados y actualizados, esquemas muy útiles para repasar, y supuestos y test que te ayudan a comprender la ley y a retener mejor el contenido.”
alumna
Ver más arrowMiniOrange
atencionPersonalizada

Atención personalizada y tutorías

campus

Recursos en campus virtual

portapapeles

Profesores especializados

monitor

Temarios y servicio de actualización

¡Sigue nuestras redes sociales!